Sanja Hamelink
Image default
Dienstverlening

Een meterkast vervangen, zo kan je dat veilig doen

Veilig een meterkast vervangen kan op veel verschillende manieren, je begint natuurlijk met het uitschakelen van de stroom. In plaats van de stroom uit te schakelen achter één groep is het beter om de hoofdschakelaar om te schakelen om ze het hele elektra netwerk plat te leggen. Achteraf moet je ook met een spanningstester controleren of de stroom eraf is, alle beetjes veiligheid helpen. Klussen aan elektra brengt namelijk alle risico met zich mee, mocht er iets mis zijn met het elektra dan kunnen er stroomstoringen ontstaan of zelfs brand. Hieronder staan nog meer veiligheidsmaatregelen die je kan nemen om veilig met elektra te werk te kunnen gaan.

Gereedschap

Ooit met je vinger langs roest geweest? Het kan best scherp zijn. Gereedschap met roest kan je dan ook maar beter niet gebruiken, dit kan namelijk snijden in elektra kabels of het kan andere dingen kapot maken. Kwalitatief goed gereedschap is dan ook hoognodig. Combineer dit eens met een geïsoleerd handvat voor meer veiligheid. Ook rubberen schoenen zijn goede veiligheidsmaatregelen die je kan treffen.

Maak een stappenplan en plattegrond

Op het internet staan tal van verschillende stappenplannen en verschillende plattegronden die je kan gebruiken om een meterkast veilig te vervangen. Maak ook eens je eigen stappenplan en plattegrond met je eigen inzicht erin, dit zorgt ervoor dat je de klus een beetje naar eigen wens kan inrichten als het ware. Je kan je eigen valkuilen hierin zetten maar ook alle aandachtspunten die voor jou belangrijk zijn. Je stippelt alle stappen uit met je eigen woorden zodat het helemaal duidelijk wordt. 

De hulp van een elektricien

Het kan niet veiliger worden dan een specialist die zijn werk goed kan doen, in dit geval kan het niet veiliger worden dan een gespecialiseerde elektricien die een meterkast vervangt. Kom je er tijdens de klus niet uit schakel dan de hulp in van een elektricien.