Sanja Hamelink
Image default
Gezondheid

Waarom een schaamlipcorrectie?

Waarom een schaamlipcorrectie? Dat is een vraag die veel vrouwen hebben anno 2022. Iedere vrouw heeft namelijk binnenste schaamlippen en buitenste schaamlippen. De binnenste schaamlippen noemen we labia minora en de buitenste schaamlippen noemen we labia majora. Na de puberteit zijn bij de meeste vrouwen de binnenste schaamlippen een stuk groter dan de buitenste schaamlippen. Veel vrouwen vinden dit helemaal niet fijn en dit kan ook fysiek erg ongemakkelijk zijn. De klachten kunnen fysiek zijn, maar ook zeker esthetisch kunnen veel vrouwen het vervelend vinden. De fysieke klachten zijn meestal pijn of ongemak bij bepaalde dagelijks activiteiten. Ook kan het pijn veroorzaken tijdens het vrijen, fietsen en bij het dragen van een strakke broek.

 

Esthetische klachten zijn veel subjectiever van aard en deze worden vooral bepaald door de maatschappelijke opvattingen over wat mooi is en wat lelijk is. Deze klachten kunnen ook heel storend zijn en veel vrouwen zijn hierdoor onzeker. Een schaamlipcorrectie kan hier verandering in brengen, maar hoe dan precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Schaamlipcorrectie: de behandeling

De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld een uur, maar kan ook meerdere uren duren. Soms wordt deze ingreep gecombineerd met andere ingrepen en kan het hierdoor een stuk langer duren. In overleg met de plastisch chirurg wordt er gekeken hoeveel huidoverschot er verwijderd moet worden. In feite spreken we hier vooral over het weefsel en kan het soms zijn dat er veel verwijderd moet worden. Het doel is om de binnenste schaamlippen even hoog te maken als de buitenste schaamlippen. In sommige gevallen kan de donkere gepigmenteerde rand van de schaamlip ook verwijderd worden. Dit bepaal je allemaal samen met de plastisch chirurg en hier worden notities van gemaakt. Onder plaatselijke verdoving, of in sommige gevallen een algehele narcose neemt de specialist het aangegeven deel weg. De bloedvaatjes worden daarna dicht gebrand en de wond wordt na afloop zorgvuldig gesloten.

Correctie van de buitenste schaamlippen

Bij de buitenste schaamlippen kun je ook kiezen voor een schaamlipcorrectie en dit zijn de behaarde schaamlippen. Deze vormen samen met de binnenste schaamlippen een bescherming van de va gina. Het kan zijn dat deze schaamlippen vergroot zijn door een overschot aan vet en/of huid. Veel vrouwen hebben hier ook last van en kiezen ook voor de buitenste schaamlippen voor een schaamlipcorrectie.

Wat houdt de nazorg in

De nazorg van een schaamlipcorrectie is heel erg belangrijk en de schaamlippen zijn gezwollen en pijnlijk. Je kunt ook enig bloedverlies hebben, maar dit is doodnormaal na een ingreep. De eerste dag is het van belang dat je pijnstillers gebruikt en ook regelmatig de schaamlippen koelt. Je kunt de zwelling tegengaan om zoveel mogelijk tegen een opgerolde handdoek te zitten. Meestal zijn na de eerste 2 weken de meeste klachten afgenomen en kun je weer de dagelijks activiteiten ondernemen die je altijd al doet.  Sporten, vrijen en fietsen is de eerste 6 weken afgeraden en het eindresultaat is vaak pas na 6 maanden te zien. Een groot voordeel is wel dat het resultaat blijft zitten en dat het niet meer kan veranderen.

 

ABC Clinic: voor ooglidcorrecties, injectables & plastische chirurgie