Sanja Hamelink
Image default
Hobby en vrije tijd

Belangrijke tips voor een goede zadeluitrusting

Dat je zadel goed zit is essentieel. Niet alleen voor jou als ruiter zijnde en voor jouw gemak, maar voornamelijk ook voor het paard. De effecten van een slechte zadeluitrusting op de gezondheid van een paard zijn erg problematisch. Het kan bijvoorbeeld rugproblemen veroorzaken of andere blessures. Daarbij wil je ook zorgen dat je zadeluitrusting zo lang mogelijk meegaat. Het eerste waar je dan ook aandacht aan moet besteden voor een lange levensduur van je zadel is een goed zadeldek, dat het contact vormt tussen het zadel en het paardenlichaam. Cavalleria Toscana heeft zadeldekken in precies de juiste dikte, zodat je niet inlevert op bewegingsvrijheid en je contact met het dier behoudt. Je voorkomt zo dat het zadel beschadigd door zweet en vuil. Lees verder voor nog meer belangrijke tips voor een goede zadeluitrusting.

De boom- en zadelmaat van Prestige zadels

Voor de gezondheid van het paard en voor jouw eigen rijcomfort is het essentieel om het juiste zadel te hebben. Prestige zadels laten je dan ook aan twee maten denken voordat je een zadel bestelt. De eerste maat die je moet opmeten is de boommaat, dit is snel gezegd de breedtemaat van het zadel. Ook variëren de zadels van Prestige in zadelmaat. De zadelmaat gaat over de ruiter, omdat het betrekking heeft op hoe lang de zitting van het zadel is. 

De ruggenwervel van je paard

Wanneer het zadel op de rug van je paard ligt, kun je controleren of de rug van je paard genoeg bewegingsvrijheid heeft. Door achter je paard te gaan staan, kun je als het goed is onder het zadel en tussen de kussens doorkijken. Als deze ruimte er niet is, wordt het paard beperkt in zijn of haar bewegingen. Bij een zijwaartse beweging bijvoorbeeld wordt de rug gehinderd. Een andere manier waarop je de bewegingsvrijheid van de rug van je paard kunt controleren, is door deze een cirkel te laten lopen met het zadel op. Wanneer het zadel mooi blijft zitten bij de rondes, is het goed. 

De positie van het zadel

Wanneer het zadel te ver naar achteren ligt op de rug van je paard, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken voor je paard. Controleer dit aan de hand van het laatste rib van het paard. Als je deze omhoog volt kom je op het punt waar het zadel niet meer hoort te liggen. Wanneer het op dit punt of erachter ligt, weet je dat het zadel te veel door de ribben wordt gedragen.