Sanja Hamelink
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe een slijpsteen op de juiste manier te slijpen

Er zijn verschillende soorten slijpstenen op de markt. U moet de juiste kiezen op basis van uw behoeften. Als u bijvoorbeeld een slijpsteen nodig heeft om een lemmet te slijpen, kunt u een dubbelzijdig diamanten afvlakkingssysteem kopen. Deze stenen zijn ideaal voor het slijpen, omdat ze een vlak oppervlak bieden en gemaakt zijn van hoogwaardig siliciumcarbide.
Leplaat

Een lapplaat van goede kwaliteit gaat jaren mee, dus u kunt hem gerust steeds opnieuw gebruiken. De Dia-Flat Lapping Plate is gemaakt volgens strenge normen en weegt vier pond. De plaat heeft een diamantcoating en is gecertificeerd tot op 0,0005″ nauwkeurig vlak. Hij wordt ook geleverd met een certificaat van inspectie. Hij wordt in de VS gemaakt. Het kiezen van de juiste lepplaat voor het slijpen van stenen zal het proces efficiënter en effectiever maken.

De slijpplaat zal de vlakheid van een slijpsteen herstellen, wat essentieel is voor het produceren van een rand van uitstekende kwaliteit. Veel waterstenen slijten ongelijkmatig af en worden bol. Dit zal de scherpte van de snede beïnvloeden. Ook zal het contactoppervlak tussen de slijpsteen en het lemmet kleiner worden, waardoor de snijwerking wordt vertraagd. Een goede lapplaat zal de vlakheid van een slijpsteen herstellen, en u helpen de beste snijkanten te verkrijgen.
Schuurpapier

Een slijpsteen kan gemakkelijk vlak gemaakt worden door gebruik te maken van schuurpapier. Er zijn verschillende soorten schuurpapier verkrijgbaar, waaronder zelfklevend, nat-droog, en silicium-carbide. Om een steen vlak te krijgen, moet deze nat worden gemaakt en gewreven totdat de grijze strepen verdwenen zijn. Als de slijpsteen niet vlak is, kunt u met een potlood testen of hij vlak genoeg is door te kijken of er potloodstrepen op staan.

Als u geen slijpsteen hebt, kunt u een vel schuurpapier gebruiken. Met schuurpapier duurt het wat langer voordat een steen vlak is, dus wees er voorzichtig mee. Zorg er wel voor dat je de steen goed afspoelt nadat je hem gebruikt hebt. Het schuurpapier zal de steen niet zo snel vlakken als een slijpsteen.
Glas

Voor het slijpen van een mes is het vlakken van de slijpsteen essentieel. Waterstenen zijn van nature niet vlak en moeten worden gevlakt om optimale resultaten te bereiken. Een eenvoudige manier om dit te doen is door de ene steen over de andere te wrijven. Als de stenen eenmaal vlak zijn, zijn ze klaar om te honen. Dit is een veel sneller proces dan het honen van staal met de hand. Het is echter belangrijk te onthouden dat een slijpsteen het lemmet alleen slijpt als het vlak is.

De beste manier om een steen te slijpen is door gebruik te maken van een lapplaat. Een stopplaat is een plat oppervlak voor een slijpsteen, en een Shapton stopplaat kan helpen ervoor te zorgen dat de steen vlak blijft tijdens het slijpen. Door het eenvoudige ontwerp van deze vlakplaat kunt u een steen gemakkelijk vlakken, zonder dat u veel druk hoeft uit te oefenen. Het enige wat u hoeft te doen is de steen op de plaat te leggen, en er vervolgens een beetje water of poeder op te doen. Vervolgens kunt u de steen omdraaien en de plaat er in een “X” patroon overheen bewegen om de beste vlakheid te verkrijgen.
Diamant plaat

Wanneer u een diamantplaat voor het slijpen van stenen gebruikt, is het van essentieel belang dat u deze voorzichtig en in een rechtopstaande positie gebruikt. Dit voorkomt dat de steen naar beneden valt. De plaat moet na elk gebruik grondig met water worden afgespoeld. Dit gaat het beste met een spons of (tanden)borstel. Het gebruik van een natte diamantplaat is geen pretje. Maar de voordelen zijn de moeite waard. Het bespaart u veel tijd, en u zult uw mes sneller en beter kunnen slijpen.

Het oppervlak van deze diamant slijpsteen is 8 inch bij 2,7 inch, wat groter is dan sommige vergelijkbaar geprijsde stenen. Deze plaat is ideaal voor het slijpen van messen, schaafijzers, en ander gereedschap. Bij goed onderhoud zal deze slijpsteen lang meegaan. De diamantplaat is beveiligd met een antislip universele basis en premium rubberen stoppen. De basis houdt de steen op zijn plaats terwijl u slijpt. De basis van de steen is zo gemaakt dat hij op veel andere slijpstenen past, waardoor hij compatibel is met de meeste messen.
Watersteen

Voordat u de watersteen gaat gebruiken voor het slijpen en vlakken, moet u er zeker van zijn dat u de steen volledig vlak hebt gemaakt. Als de steen niet vlak is, zult u het moeilijk hebben om de gewenste resultaten te bereiken. Als u wilt dat de steen uw messen gelijkmatig slijpt of vlakt, kunt u een diamantlapplaat gebruiken. Deze platen gebruiken een gepatenteerde hardcoatingbehandeling om de diamantdeeltjes met een metalen basis te versmelten. Ze kosten tussen de $ 135 en $ 380. Als u niet zoveel geld hebt, kunt u ook kiezen voor een watersteen met groeven voor minder dan $50.

Als u een watersteen koopt, zorg er dan voor dat u weet welke soort u nodig hebt. Er zijn veel verschillende soorten waterstenen, die op olie- of waterbasis zijn. Sommige zijn gemaakt van synthetische materialen, maar ze zijn nog steeds goed voor het slijpen en vlakken van messen. Waterstenen kunnen worden gebruikt om messen van alle soorten te slijpen. U kunt waterstenen in verschillende maten vinden, afhankelijk van uw behoeften. Voor het beste resultaat kiest u er een die qua grootte en korrel is afgestemd op het mes dat u wilt slijpen.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)