Sanja Hamelink
Image default
Dienstverlening

De gevaren van elektra en kinderen

Wanneer je kleine kinderen in huis hebt dan kan het nog wel eens spannend zijn om ze alleen te laten, zeker met al die stopcontacten en elektra in huis. Hieronder in deze blog staan dan ook een aantal tips voor je klaar om stopcontacten te beveiligen en snoeren goed op te kunnen bergen.

Kindveilige stopcontacten

Tip 1: Stopcontacten die dicht bij de grond staan kun je het best beveiligen, dit is vooral aan te raden in kamers waar kinderen veel komen.

 

Tip 2: Om stopcontacten goed te kunnen beveiligen is het aan te raden om de zogeheten kindveilige stopcontacten te gebruiken met een KEMA keurmerk. Een afdekplaatje die dekt de hele opening af, je kan het stopcontact op dat moment alleen nog maar gebruiken als je met beide pinnen op de openingen drukt. Een stekker kan hier nu makkelijk in alleen een kind bijna niet.

 

Tip 3: Ook speciale pluggen kunnen een goede oplossing bieden voor veilige stopcontacten. Het nadeel bij deze pluggen zijn wel dat je de pluggen wel uit het stopcontact moet halen als je het stopcontact wilt gaan gebruiken.

 

Zelf werkzaamheden aan stopcontacten uitvoeren kan prima, je hebt hier echter wel de enige kennis voor nodig. Anders is het natuurlijk aan te raden om een elektricien in te schakelen.

Elektra snoeren

Slecht geïsoleerde snoeren kunnen stroomschokken geven, dit is niet alleen gevaarlijk voor kleine kinderen maar ook voor volwassenen. Dit probleem komt hier gelukkig niet heel vaak voor omdat de meeste huishoudens goed beveiligd zijn met een aardlekschakelaar. Struikelen of verstrikt raken kan wel altijd nog gebeuren, of ze kunnen de snoeren beschadigen.

 

Tip 1: Snoeren goed langs de muren leggen en het liefst afwerken in holle plinten is de meest veilige manier, de kans op oververhitting is hierbij ook klein.

 

Tip 2: Leg snoeren dus niet onder de deur omdat kinderen erover kunnen struikelen, de snoeren moet je ook niet onder een tapijt leggen omdat dit de kans op oververhitting vergroot.