Sanja Hamelink
Image default
Kinderen

Hoe vaak moet je een pasgeboren baby wassen?

Baby’s hebben geen dagelijkse baden nodig totdat ze vies zijn. Ze bewegen niet veel en kunnen niet te veel vuil oppikken. De gemiddelde baby mag niet meer dan twee tot drie keer per week worden gewassen, bij voorkeur minder. Te veel baden kan de huid van het kind uitdrogen. Voor pasgeborenen zijn sponsbaden voldoende. Zorg er bij het baden van een baby voor dat het water een paar centimeter diep is.

De huid van een pasgeboren baby is gevoelig en mag niet te vaak worden gewassen. Het is raadzaam om een baby één tot twee keer per week te wassen. Ouders kunnen verschillende methoden proberen om te bepalen wat voor hen het beste werkt. Sommige ouders geven alleen sponsbaden, terwijl anderen ervoor kiezen om hun pasgeborenen alleen te wassen als ze vies zijn. Ze mogen bijvoorbeeld alleen het gezicht, de handen, de nek en de onderkant wassen. Bij het geven van een bad moeten ouders echter aandacht besteden aan de plooien van de huid van de baby en de veiligheidstips volgen.

De belangrijkste tip om te onthouden is om je ogen en handen te allen tijde op de baby gericht te houden. Wanneer je een baby in bad doet, zorg er dan voor dat je een handdoek in de buurt houdt om het overtollige water af te vegen. Houd het kind altijd in de gaten tijdens het baden. En vergeet niet dat je een baby nooit onbeheerd in de badkuip moet achterlaten. Het is het beste om je kind in de gaten te houden tijdens het bad om een chagrijnige of kieskeurige baby te voorkomen.

Het baden van een pasgeborene is een uitstekende manier voor ouders om een band op te bouwen met hun baby en hen te helpen schoon te worden. Je kunt beginnen met het wassen van je baby als het warm genoeg is. De eerste paar baden zijn een sponsbad. Je moet voorkomen dat je je baby een volledig lichaamsbad geeft totdat de navelstreng eraf valt. Als je twijfelt, moet je eerst een kinderarts raadplegen. Probeer een spons of een warm bad pas nadat de navelstreng is verwijderd.

Het is ook belangrijk om je baby te wassen als het te warm is. Maar als je een pasgeborene met eczeem hebt, is het belangrijk om te onthouden dat de huid in deze tijd bijzonder gevoelig is. Bovendien hebben veel ouders ontdekt dat frequent baden hun kind ongemakkelijker en gevoeliger maakt. Hoewel dit geldt voor baby’s met eczeem, kan frequent baden ook andere problemen veroorzaken.

Tijdens badtijd is het belangrijk om te onthouden dat pasgeborenen moeten baden een delicaat proces is. Het is belangrijk om het niet te overdrijven, anders zal je pasgeborene niet gelukkig zijn. Maar het baden van je pasgeborene kan voor jullie beiden een verbindende ervaring zijn. Hoewel het leuk kan zijn voor jou en je baby, moet je te agressieve zepen en andere chemicaliën vermijden. Ze kunnen ook de huid van een pasgeborene irriteren en zelfs irritatie veroorzaken.

Wil je meer ontdekken over baby’s? Bekijk onze blogs op Oivr.nl