Nieuwe artikelen

Mijn nieuwe favoriet, zelfgemaakte Filmjölk-yoghurt

Tijdens een recente reis in Zweden ontdekte ik filmjolk, dat daar een vaste ontbijtfavoriet is, vaak gegeten met muesli. Het is een zeer milde, lichtzure yoghurt met een heerlijke karnemelksmaak. Filmjolk wordt in Zweden al honderden jaren gegeten. Het lijkt erg op karnemelk – een zure gefermenteerde melk met een romige stroperige consistentie die het perfect geschikt maakt om te drinken. Nu terug thuis heb ik wat onderzoek gedaan of ik het zelf kan maken. Het blijkt heel eenvoudig te zijn! Laat me je vertellen hoe.

Hoe maak je je eigen filmjolk?

Filmjolk yoghurt is vergelijkbaar met A-fil, maar bevat andere soorten lactobacillus bacteriën die resulteren in een lekkerdere yoghurt. De unieke eigenschap om op kamertemperatuur te fermenteren maakt deze yoghurt een makkelijke yoghurt om thuis gewoon op het aanrecht te maken! Combineer melk en filmjolk yoghurt starter cultuur, en wacht tot de magie gebeurt. Deze yoghurt starter is een zogenaamde heirloom variëteit, wat betekent dat als je eenmaal de starterbacteriën hebt, je in principe keer op keer zelf yoghurt kunt maken.

1. Los een halve theelepel droge starter op in twee eetlepels verse, liefst volle UHT melk in een klein, schoon, potje. Zorg ervoor dat de starter goed oplost, dus je moet echt veel roeren, bijvoorbeeld met een vork, totdat er geen klontjes meer te zien zijn. Dit neemt enige tijd in beslag.

2. Dek losjes af en laat een halve dag fermenteren op het aanrecht en daarna nog een nacht in de koelkast.

3. Meng de volgende dag deze jonge starter met ongeveer 100-200 ml UHT-melk en laat dit op het aanrecht gisten tot het dik wordt. Waarschijnlijk na een dag of twee.

4. Je kunt het nu eten, maar als je deze 100-200 ml starter mengt met een liter UHT melk, krijg je na nog een dag of 2 de echte vrij dunne consistentie!

5. Indien nog niet, herhaal 3 en 4

6. Je kunt deze yoghurt direct eten, of in ijsblokjeszakjes invriezen als ‘moederstarter’. Elk ijsblokje dient als starter voor ongeveer een liter melk.

7. Vanaf nu kunt u het ook met andere soorten melk maken: koeien, schapen, geiten, magere melk, volle melk, rauw, enz.

Deze filmjolk yoghurt is heerlijk geschikt als pure drinkyoghurt. Het is ook of voor smoothies als een alternatief voor gewone melk of geweldig als onderdeel van een proteïne shake.

 

Tags:

Verken onze aanbevolen artikelen voor jou.

Werken in de zorg: jouw gids naar een betekenisvolle carrière

Droom je van een baan waarin je dagelijks het verschil kunt maken? Werken in de zorg biedt unieke kansen om je professionele ambities te combineren met maatschappelijke impact. Of je nu kiest voor directe patiëntenzorg,

Flexplekken en productiviteit: werkt het echt beter dan thuiswerken?

Sinds de opkomst van hybride werken kiezen steeds meer professionals voor flexplekken. Het idee is aantrekkelijk: je hebt de vrijheid om te werken waar en wanneer je wilt, zonder vast te zitten aan de keukentafel

Essentiële Vragen en Antwoorden over Dakbedekking in Rotterdam

Achter de schermen van het beschermende dak boven ons hoofd, loopt een wereld vol met keuzes en vakkundigheid. Zeker in de bruisende stad Rotterdam, waar daken niet alleen dienen als beschutting tegen de elementen, maar

Bekijk meer informatie over Sanjahamelink.nl

Sanjahamelink.nl is dé plek voor algemene blogs over diverse onderwerpen. Of je nu op zoek bent naar inspiratie, je kennis wilt delen of een samenwerking wilt starten, bij ons ben je op de juiste plaats. Heb je interesse om zelf te bloggen? Neem dan contact met ons op en sluit je aan bij onze community.