Sanja Hamelink
Image default
Eten en drinken

Mijn nieuwe favoriet, zelfgemaakte Filmjölk-yoghurt

Tijdens een recente reis in Zweden ontdekte ik filmjolk, dat daar een vaste ontbijtfavoriet is, vaak gegeten met muesli. Het is een zeer milde, lichtzure yoghurt met een heerlijke karnemelksmaak. Filmjolk wordt in Zweden al honderden jaren gegeten. Het lijkt erg op karnemelk – een zure gefermenteerde melk met een romige stroperige consistentie die het perfect geschikt maakt om te drinken. Nu terug thuis heb ik wat onderzoek gedaan of ik het zelf kan maken. Het blijkt heel eenvoudig te zijn! Laat me je vertellen hoe.

Hoe maak je je eigen filmjolk?

Filmjolk yoghurt is vergelijkbaar met A-fil, maar bevat andere soorten lactobacillus bacteriën die resulteren in een lekkerdere yoghurt. De unieke eigenschap om op kamertemperatuur te fermenteren maakt deze yoghurt een makkelijke yoghurt om thuis gewoon op het aanrecht te maken! Combineer melk en filmjolk yoghurt starter cultuur, en wacht tot de magie gebeurt. Deze yoghurt starter is een zogenaamde heirloom variëteit, wat betekent dat als je eenmaal de starterbacteriën hebt, je in principe keer op keer zelf yoghurt kunt maken.

1. Los een halve theelepel droge starter op in twee eetlepels verse, liefst volle UHT melk in een klein, schoon, potje. Zorg ervoor dat de starter goed oplost, dus je moet echt veel roeren, bijvoorbeeld met een vork, totdat er geen klontjes meer te zien zijn. Dit neemt enige tijd in beslag.

2. Dek losjes af en laat een halve dag fermenteren op het aanrecht en daarna nog een nacht in de koelkast.

3. Meng de volgende dag deze jonge starter met ongeveer 100-200 ml UHT-melk en laat dit op het aanrecht gisten tot het dik wordt. Waarschijnlijk na een dag of twee.

4. Je kunt het nu eten, maar als je deze 100-200 ml starter mengt met een liter UHT melk, krijg je na nog een dag of 2 de echte vrij dunne consistentie!

5. Indien nog niet, herhaal 3 en 4

6. Je kunt deze yoghurt direct eten, of in ijsblokjeszakjes invriezen als ‘moederstarter’. Elk ijsblokje dient als starter voor ongeveer een liter melk.

7. Vanaf nu kunt u het ook met andere soorten melk maken: koeien, schapen, geiten, magere melk, volle melk, rauw, enz.

Deze filmjolk yoghurt is heerlijk geschikt als pure drinkyoghurt. Het is ook of voor smoothies als een alternatief voor gewone melk of geweldig als onderdeel van een proteïne shake.

 

Gerelateerde artikelen

Een stuk knoflook kan veel meer doen dan u denkt!

Op zoek naar hoogwaardig en stijlvol servies?

Gemakkelijk eten bij een buffet in Hengelo