Sanja Hamelink
Image default
Onderwijs

Originele activiteiten voor het basisonderwijs

Creatieve activiteiten op de basisschool

Wil je iets leuks organiseren op jouw basisschool? Dat treft! Er zijn namelijk super veel activiteiten die zich uitstekend lenen om eens in de zo veel tijd samen plezier te maken, iets nieuws te leren of een bijzondere gebeurtenis te vieren. Wij zetten wat bijzondere creatieve activiteiten op de basisschool voor je op een rij.

Schilderen met zelfgemaakte verf

Zelf verven, dát heeft iedereen wel eens gedaan. Maar zelf verf máken? Dat kan toch helemaal niet … Nou en of dat wel kan! In een workshop ‘zelf verf maken’ leren kinderen in een paar uur hoe het moet. De docent legt eerst uit hoe schilders van vroeger hun eigen verf maakten. Want hoe kwamen zij eigenlijk aan hun verf in de tijd dat er nog helemaal geen verfwinkels bestonden? Daarna gaan de kinderen hun eigen verf maken. Natuurlijk maken ze aan het einde van de workshop een kunstwerk met hun zelfgemaakte verf.

Vechten als in de film

Hoe kan het dat acteurs in films altijd vechten zonder dat er iemand gewond raakt? Tijdens een workshops movie fighting lossen kinderen dit mysterie op. Ze leren bijvoorbeeld de techniek van het slaan-zonder-te-slaan en hoe je overtuigend speelt dat je geslagen wordt. Maar bovenal komen ze erachter dat het in filmvechten uiteindelijk vooral draait om een ijzersterke concentratie en een feilloze samenwerking.

Welkom in je eigen virtuele wereld

Tijdens een workshop virtual reality bedenken leerlingen hun eigen virtuele film. Die film wordt vervolgens opgenomen met een speciale camera die helemaal in het rond filmt. Na afloop kijken de leerlingen de opname terug met een VR-bril. Hierdoor lijkt het alsof ze weer terug zijn in de scène die ze net samen gespeeld hebben.

Muziek, maar dan anders

Ook in de categorie muziekactiviteiten op school zijn er genoeg activiteiten die misschien minder voor de hand liggen, maar juist daardoor ontzettend leuk zijn. Tijdens een workshop streetbeats maken leerlingen bijvoorbeeld muziek met behulp van objecten die je op straat zou kunnen vinden. En tijdens een workshop sound design gaan leerlingen zelf de geluiden en effecten onder filmbeelden zetten. Het is allemaal muziek! Maar dan net een beetje anders.

https://www.grotebroer.nl