Sanja Hamelink
Image default
Electronica en Computers

Pc-vergelijken: hoe doe je dat? Waar let je op bij het kopen van een scherm?

Pc-vergelijken: hoe doe je dat? Waar let je op bij het kopen van een scherm?

Als je op zoek bent naar een nieuwe pc, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Een van de belangrijkste onderdelen van een pc is het scherm. Het is immers het onderdeel waarop jij alles zult zien en waar je dus dagelijks mee te maken krijgt. 

Maar waar moet je nou precies op letten bij het kopen van een scherm? En welk scherm past bij jouw behoeften? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van de Samsung LS27BM500EUXEN Smart Monitor M5.

Bij een pc-vergelijken letten wij vooral op de snelheid van de CPU en GPU. Dit omdat je dan naast lekker werken ook flink kunt gamen. Een ander punt waar wij op letten is toch ook wel de opslag. 512 GB of meer is in dat opzicht een echte aanrader. Zo kun je er niet alleen nu, maar ook de komende jaren tegenaan.

Waar let je op bij het kopen van een scherm?

Resolutie

Een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuw scherm is de resolutie. De resolutie bepaalt hoeveel pixels er op het scherm passen en dus ook hoe helder en gedetailleerd beelden worden weergegeven. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldkwaliteit zal zijn.

Beeldverhouding

De beeldverhouding verwijst naar de verhouding tussen de breedte en hoogte van het scherm. De meest voorkomende beeldverhoudingen zijn 16:9 (breedbeeld) en 4:3 (standaard). Afhankelijk van wat jij met jouw pc doet, kan het ene type beeldverhouding beter bij jou passen dan het andere.

Contrast

Het contrast is de verhouding tussen de lichtste en donkerste kleuren die op het scherm worden weergegeven. Hierbij geldt: hoe hoger het contrast, hoe beter de kleurweergave zal zijn.

Reactietijd

De reactietijd verwijst naar de tijd die een pixel nodig heeft om van zwart naar wit te gaan en weer terug. Hoe sneller deze reactietijd, hoe minder kans er is op ghosting (het verschijnen van spookbeelden).

De voor- en nadelen van de Samsung LS27BM500EUXEN Smart Monitor M5

De samsung ls27bm500euxen smart monitor m5  is een scherm dat geschikt is voor zowel gamers als professionals die veel tijd achter hun computer doorbrengen. Het scherm heeft een 27 inch PLS-paneel met een resolutie van 1920 x 1080 pixels en een beeldverhouding van 16:9. Het contrast bedraagt 1000:1 en de reactietijd is slechts 4 ms.

Een groot voordeel van dit scherm is dat het beschikt over ingebouwde speakers. Dit maakt aparte speakers overbodig, waardoor je ruimte bespaart op je bureau. Daarnaast beschikt het scherm over AMD FreeSync-technologie, waardoor je geen last hebt van tearing of stuttering tijdens het gamen.

Een ander pluspunt is dat dit scherm ook als smart monitor kan fungeren. Met behulp van Tizen OS kun je apps downloaden zoals Netflix of YouTube en deze direct op je scherm bekijken. Het scherm beschikt ook over een ingebouwde wifi-ontvanger, waardoor je het scherm draadloos kunt verbinden met het internet.

Een nadeel van dit scherm is dat de resolutie niet bijzonder hoog is. Voor gamers die graag games spelen in 4K-resolutie zal dit scherm dus geen ideale keuze zijn. Maar al met al is het een hartstikke goede monitor als je geen gebruik maakt van 4K video’s of games.