Sanja Hamelink
Image default
Zorg

Professionals die worden beschouwd als experts in mantelzorg en gezondheidszorg

Mantelzorg is een uitdagende, dankbare en soms ondankbare taak. Er is een dorp voor nodig om voor iemand in nood te zorgen, en als je het alleen doet, kan het vermoeiend en emotioneel uitputtend zijn. Met de juiste training en ondersteuning van andere gezondheidswerkers die gespecialiseerd zijn in mantelzorg, zul je je plaats kunnen vinden als een integraal onderdeel van de gemeenschap terwijl je voor je geliefde zorgt. Als je in deze branche aan de slag wilt, kun je solliciteren op een Utrecht zorg vacature.

Hulp bij persoonlijke verzorging

Hulpverleners voor persoonlijke verzorging zijn het meest voorkomende type verzorger en zijn te vinden in ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra en thuis. Ze helpen mensen met een lichamelijke beperking die hulp nodig hebben bij dagelijkse taken zoals aankleden, wassen, eten en hygiëne. Hulpverleners voor persoonlijke verzorging zijn vaak in dienst van thuiszorginstellingen of particuliere bedrijven die niet-medische diensten verlenen aan ouderen of gehandicapten. Naast het helpen met fysieke basisbehoeften, zoals het voeden van patiënten die zichzelf niet kunnen voeden, helpen persoonlijke verzorgingsassistenten ook met complexere taken.

Thuishulpverleners

Een thuishulpverlener is opgeleid om mensen te helpen met activiteiten van het dagelijks leven, zoals wassen en aankleden. Ze kunnen ook helpen met eten, verzorgen en andere taken. Thuiszorgmedewerkers kunnen bij je thuis komen of ze kunnen diensten verlenen in een faciliteit. Sommige werkgevers bieden training of certificering aan om te  werken in deze branche. Anderen kunnen eisen dat je slaagt voor een examen dat wordt verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid of een andere instantie die toezicht houdt op je werkgebied.

Mantelzorgers van mensen in nood

Mantelzorgers vormen de ruggengraat van ons zorgstelsel. Zij verlenen het grootste deel van de zorg aan mensen met chronische aandoeningen, en dat onder enorme stress en spanning. Toch herkennen we deze zorgverleners vaak niet als echte professionals op zich. Ze bieden alles, van gezelschap tot fysieke hulp tot medisch advies. Dit maakt hen tot een uniek type professional dat gespecialiseerde training en ervaring vereist. De beste manier om mantelzorgers te ondersteunen, is door hen de tools te geven die ze nodig hebben om effectief te zijn in wat ze doen.

Artsen/Verpleegkundigen

Artsen en verpleegkundigen zijn de belangrijkste mensen in de gezondheidszorg. Ze zijn de eerste verdedigingslinie tegen ziekte, letsel en ziekte. Artsen zijn opgeleid om ziekten te diagnosticeren en te behandelen. Aan de andere kant helpen verpleegkundigen met meer routinematige taken zoals het toedienen van medicijnen of het bewaken van vitale functies. Naast het behandelen van patiënten die bij hen voor hulp komen, werken artsen ook nauw samen met andere soorten medische professionals.