Sanja Hamelink
Image default
Financieel

Uw motor verzekeren tegen de beste prijs met deze tips

Uw motor verzekeren is iets waar je uiteraard rekening mee zal willen houden wanneer je ervoor hebt gekozen om dit type voertuig aan te schaffen. Het zal bij elke lezer van deze pagina immers wel bekend zijn dat er niet alleen in Nederland, maar ook in de andere Europese landen sprake is van een verplichting voor wat het verzekeren van gemotoriseerde voertuigen betreft. Het spreekt daarbij voor zich dat ook de motor daaronder valt. Het afsluiten van een geschikte motorverzekering blijkt echter in de praktijk niet altijd even voor de hand liggend te zijn. Veel mensen kiezen finaal dan ook voor een verzekering die voor hen eigenlijk helemaal niet interessant is. Wil je dit graag kunnen voorkomen? Dan is het beslist interessant om rekening te houden met de onderstaande tips!

Hoe kan je precies uw motor verzekeren?

Uw motor verzekeren is in de praktijk op verschillende manieren mogelijk. De meest eenvoudige optie om dit te doen is natuurlijk de WA-verzekering. Het is ook deze verzekering die door de wet verplicht moet worden afgesloten. Wanneer je kiest voor het afsluiten van de WA-verzekering voor je motor zal je echter kunnen vaststellen dat je daarbij op geen enkele manier kan rekenen op een dekking van schade die is ontstaan aan je eigen motor. De enige reden waarom je deze polis dus afsluit is om je te verzekeren tegen de schade die door jouw toedoen is aangebracht aan derden.

Gelukkig betekent bovenstaande niet dat uw motor verzekeren eigenlijk iets is wat je vooral doet voor iemand anders. Mocht je niet verzekerd zijn zou je namelijk in de praktijk altijd zelf moeten opdraaien voor de volledige schade die je hebt veroorzaakt aan iemand anders. Het spreekt voor zich dat deze bedragen al snel behoorlijk kunnen oplopen. Zelfs wanneer je dus met andere woorden gewoon kiest voor de WA-verzekering geniet je toch reeds van een stukje financiële zekerheid.

Welke andere motorverzekeringen bestaan er nog?

Uw motor verzekeren door middel van de WA-verzekering zorgt ervoor dat je wettelijk gezien in orde bent. Dit betekent echter niet dat je er niet voor kan kiezen om je motor nog wat beter of uitgebreider te laten verzekeren. Dit is mogelijk door middel van respectievelijk de WA+ beperkt cascoverzekering en de WA+ volledige cascoverzekering. Voor deze eerste geldt dat ze een dekking voorziet voor schade veroorzaakt door een brand of als gevolg van bijvoorbeeld diefstal. Daarnaast is er echter ook nog de allriskverzekering. Voor deze geldt dat ze ook nog eens een dekking voorziet voor schade die wordt veroorzaakt door jouzelf. Dit uiteraard alleen wanneer je de schade niet moedwillig hebt veroorzaakt. Let wel, bij deze uitgebreide polissen liggen ook de kosten hoger.

Uw motor verzekeren zonder te hoge kosten? Dat is zeker mogelijk!

Wilt u graag uw motor verzekeren zonder dat de kosten daarvoor te hoog oplopen? Dat is natuurlijk niet meer dan logisch. Wanneer je op zoek bent naar een goedkope verzekering voor je motor is het zo dat veel verzekeraars je al snel in de richting sturen van de WA-verzekering. Het is echter in de praktijk best mogelijk dat je helemaal niet voldoende hebt aan de inhoud van die verzekering. In dat geval zal je toch graag willen kijken in de richting van andere verzekeringen. Ook dan zal je echter de kosten niet de spuigaten uit willen laten lopen. Wil je graag ook in dat geval kunnen rekenen op een lekker toegankelijke verzekeringspremie? Dat is mogelijk met de onderstaande tips!

Voorkom verwijtbare schadegevallen

De premie die je bij uw motor verzekeren moet betalen wordt bepaald door allerhande verschillende factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met het vermogen van de motor. Hoe hoger dat vermogen is gelegen, des te hoger ook de kosten zullen uitvallen die je voor de verzekering zal moeten betalen. Dat spreekt voor zich. Toch houden heel veel mensen hier geen rekening mee. Dat geldt ook voor het feit dat verwijtbare schadegevallen gedurende geruime tijd aan je verzekering blijven kleven. Hierdoor kan je al snel tegen een structureel hogere premie aanlopen.

Wil je dus met andere woorden zeker kunnen zijn van de scherpst mogelijke premie voor wat uw motor verzekeren betreft? Dan zal je kunnen vaststellen dat je ook je rijgedrag daar een beetje aan zal moeten aanpassen. Enkel en alleen op die manier voorkom je onnodige premieverhogingen.

Vergelijk altijd grondig de verschillende motorverzekeringen

Uw motor verzekeren kan je eigenlijk in de praktijk helemaal niet doen zonder eerst even een goede vergelijking uit te voeren. Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon even je vaste verzekeraar te contacteren, maar de kans is ongelofelijk groot dat je op die manier nooit zal kunnen achterhalen of deze partij daadwerkelijk het interessantste aanbod op tafel kan leggen of niet. Om dit te kunnen achterhalen moet je eigenlijk gewoon een objectieve vergelijking van de motorverzekering uitvoeren. Doe je dat? Dan zal je niet alleen snel duidelijkheid krijgen over het verschil in dekkingen tussen de verschillende motorverzekeringen, daarnaast zal je ook meteen kunnen concluderen welke verzekeraar je nu precies het meest interessante aanbod weet voor te schotelen. Op deze manier sla je door je motorverzekering te vergelijken dus twee vliegen in één klap.

Let op het eigen risico dat wordt gehanteerd voor je verzekering

Tot slot moet je er bij uw motor verzekeren ook altijd rekening mee houden dat er sprake kan zijn van een eigen risico. Veel mensen controleren in de praktijk vooral of dit eigen risico niet te hoog is gelegen. Dit bedrag staat voor hen namelijk louter en alleen synoniem voor het bedrag dat ze zelf moeten betalen wanneer er zich een schadegeval heeft voorgedaan. Zelfs wanneer er geen sprake is  van een schadegeval is het echter zo dat dit eigen risico een niet onbelangrijke factor kan zijn.

Het eigen risico is namelijk bij uw motor verzekeren altijd voor een bepaald gedeelte bepalend voor de periodieke verzekeringspremie die je zal moeten betalen. Door het eigen risico iets te verhogen wordt het dan ook in de praktijk mogelijk om de periodieke premie voor je verzekeringen te verlagen. Dit kan uiteraard mooi meegenomen zijn.

Klik hier om direct een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende verzekeraars!