Sanja Hamelink
Image default
Woningen

Dit is waarom jij moet kiezen voor houten meubilair

Het kiezen van houten meubilair is een prachtige en duurzame keuze voor elk huis. Houten meubilair, zoals een loungebank hout, biedt niet alleen een natuurlijke, rustieke uitstraling, maar het heeft ook een aanzienlijke levensduur waardoor het kan bijdragen aan een duurzame levensstijl. Bij het kiezen van houten meubilair zijn er echter enkele belangrijke factoren om te overwegen. In dit artikel lees je hier meer over!

Het soort hout

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de houtsoort. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor meubilair, omdat ze bijvoorbeeld niet stevig genoeg zijn. Sommige houtsoorten zijn beter bestand tegen slijtage en zijn daardoor duurzamer, terwijl andere houtsoorten gevoeliger zijn voor schade en vroegtijdig al beginnen met slijten. Populaire houtsoorten voor meubilair zijn onder andere eiken, mahonie en beuken. Een meubelstuk dat vaak door consumenten wordt gekozen is de tafel eikenhout. Dit komt vanwege de sfeervolle uitstraling, welke eigenlijk bij ieder huis past. 

Hoe is het hout bewerkt?

Ook dit is iets wat je je moet afvragen wanneer je houten meubilair aanschaft: de afwerking van een meubelstuk. Houten meubels moeten worden behandeld met een beschermend middel om ze te beschermen tegen slijtage en beschadigingen. Er zijn verschillende soorten afwerkingen, waaronder lak en was. Het is belangrijk om te kiezen voor een afwerking die past bij de gewenste uitstraling en de functie van het meubelstuk. Sommige methoden van behandeling zijn namelijk niet heel goed voor het milieu. Als dit iets is wat je belangrijk vindt, dan is dat ook zeker iets om in je achterhoofd te houden. 

Kwaliteit van het hout

Naast het type hout en de afwerking, is het ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van de constructie. Meubels moeten stevig en duurzaam zijn om lang mee te gaan. Dit betekent dat de verbindingen sterk moeten zijn en dat de onderdelen van het meubelstuk goed op elkaar moeten aansluiten. Een kwalitatief hoogwaardig meubelstuk kan een investering zijn, maar het is de moeite waard voor de lange levensduur en duurzaamheid. Als het gaat om het kiezen van houten meubilair, is er ook de optie om te kiezen voor antieke of vintage stukken. Deze stukken zijn niet alleen uniek en vol karakter, maar ze hebben ook al jarenlang bewezen dat ze duurzaam zijn. Oude houten meubels zijn vaak met de hand gemaakt en van hoge kwaliteit, waardoor ze perfect zijn om opnieuw te worden gebruikt in moderne interieurs.