Sanja Hamelink
Image default
Mode en Kleding

Duurzaam en toch stijlvol

Duurzame kleding heeft het soms moeilijk om het aardappelzakimago van zich af te schudden. Omdat veel mensen eco-kleding nog steeds associëren met de hippie top en de bruine walla-walla broek. Vandaag ga ik wat uitleggen over het feit dat eco-kleding er niet meer “eco” uitziet en waarom het zo belangrijk is dat we allemaal bewuster omgaan met onze garderobes. Duurzame kleding begint met chloorvrij gebleekte jeans zonder plastic knopen en eindigt met witte, fair trade kleding zoals overhemden van biologisch katoen.

Wat is eigenlijk duurzaam en wat niet? Laten we eens kijken naar een heel gewoon katoenen hemd. Katoen is zeer populair in de kledingindustrie en is op zichzelf niet slecht. Maar alles wat wordt toegevoegd om van de plant een hemd te maken, is helaas allesbehalve duurzaam. Reeds bij de katoenteelt is het gebruik van onaangepaste hoeveelheden bestrijdingsmiddelen aan de orde van de dag, gevolgd door chemisch-synthetische behandelingen bij de verdere verwerking. Alsof het nog niet erg genoeg is dat de teelt de bodem volledig uitput en verontreinigt, lijdt ook de gezondheid van veel mensen wier werkplek en leefruimte door de verontreiniging met pesticiden is aangetast, eronder. Alleen al bij de katoenproductie worden naar schatting meer dan 500 miljoen mensen blootgesteld aan hun giftige stoffen.

Deze last houdt hier echter niet op, hij treft ook de eindgebruiker. Want wat dragen we op onze huid? De pesticiden en chemische additieven verdwijnen niet plotseling wanneer katoen verandert in het hemd dat wij elke dag op onze huid dragen. Ook al voelen alleen zeer gevoelige mensen en mensen met allergieën het: het dragen van chemicaliën op je huid is schadelijk voor iedereen. Alles wat op onze huid terechtkomt, komt uiteindelijk in ons lichaam terecht.