Sanja Hamelink
Image default
Gezondheid

Wat is propolis?

Propolis is een product van bijen dat afkomstig is uit sapstromen, boomknoppen en andere botanische bronnen. Propolis wordt ook wel bijenlijm genoemd omdat dit de stof is die bijen als afdichtingsmiddel gebruiken om ongewenste openingen in hun bijenkorf te dichten. Propolis fungeert ook als de stof die de stabiliteit van de bijenkorf versterkt. Het dient daarnaast als bescherming tegen de regen, de kou en invasieve parasieten. Propolis bevat schimmeldodende en antibacteriële eigenschappen waardoor het effectief is in het afweren van ziekteverwekkers. Het kan worden geoogst om als medicinale aanvulling te gebruiken, omdat het ook grote gezondheidsvoordelen heeft voor mensen. Het wordt meestal gebruikt om tincturen van te maken die je kunt consumeren.

Wat zijn de voordelen van Propolis?

Wanneer ontwikkeld voor menselijke consumptie, biedt propolis een aantal effecten die zeer gunstig zijn voor je gezondheid. Het vroegst geregistreerde gebruik van propolis was tijdens de oudheid door Inca’s, Egyptenaren, Grieken en Romeinen. De Egyptenaren gebruikten ook propolis voor hun mummies tijdens het balsemen van de doden. Hoewel de moderne geneeskunde propolis negeert, hebben enkele landen propolis wel in hun lijst van geneesmiddelen voor medisch gebruik geregistreerd. Diverse huismiddeltjes maken gebruik van propolis. Naast het versnellen van het genezingsproces van wonden, kan propolis ook worden gebruikt voor het bestrijden van hoest, ontstekingen, schimmels, bacteriën, virussen en voor de mondverzorging. Zorg ervoor dat je bij een legitieme winkel koopt, zodat je echte natuurlijke propolis kunt kopen voor een beter effect.

Waarom supplementen nemen als het door de moderne geneeskunde wordt genegeerd?

Alleen omdat de moderne geneeskunde meer gericht is op farmaceutische producten, wil dat nog niet zeggen dat propolis en andere natuurlijke remedies niet effectief zijn. Als het gaat om ernstige medische aandoeningen, moet je je natuurlijk wel houden aan de voorschriften van de arts voor het gebruik van farmaceutische producten. Maar je kunt natuurlijke middelen vaak als aanvulling gebruiken om je proces van genezing en versterking verder te bevorderen. Normaal gesproken zijn dit producten die je op eigen initiatief kunt gebruiken en waarvoor geen doktersrecept nodig is. Maar professioneel doktersadvies kan je helpen om meer inzicht te krijgen in wat bijenproducten je kunnen bieden in je huidige gezondheidssituatie. Het is al bewezen dat bijenproducten nuttig zijn om mensen te helpen gezond te worden. Het is alleen zo dat de moderne geneeskunde betere materialen heeft gevonden om mee te werken die effectiever kunnen zijn, vooral in meer ernstige gevallen. Maar dat sluit niet uit dat bijenproducten goed zijn voor je lichaam en tegen bepaalde gezondheidsrisico’s. Als je geen medische aandoeningen hebt die je ervan weerhouden om bijenproducten te gebruiken, dan kun je vrijelijk genieten van de voordelen van propolis en andere bijenproducten.