Je wil een elektrische auto gaan aanschaffen, maar je bent niet van plan om meteen een lader thuis aan te schaffen. Je wil je auto dan graag aan een openbare laadplek opladen. Toch weet je nog niet helemaal wat je ervan kunt verwachten en hoe het werkt. De laadpalen heb je vaak zien staan, maar hoe die laadpalen precies werken daar heb je geen idee van. Alles wat je wil weten over deze laadpalen vertellen we je in dit blog.
Hoe werkt het?Je verbindt de auto met een laadkabel aan de laadpaal. Meestal zie je een groen licht als de laadkabel er op de juiste manier in zit. Daarna kun je met je laadpas een laadsessie starten. Het opladen gaat in principe in drie stappen. Als eerste stop je de laadkabel in je auto. Daarna houd je de laadpas voor de scanner. Zie je een blauw licht? Dan weet je dat de laadsessie gaat starten. Als laatste haal je de stekker weer uit de auto als je klaar bent met laden.
Laadpaal vindenEen laadpaal vinden is ook nog een klusje. Toch zijn er inmiddels 96.000 laadpalen door heel het land. Elektrisch rijden in Nederland is daardoor gemakkelijk, er is altijd wel een plekje waar je een laadpaal kunt vinden. Een laadpaal kun je vinden via speciale apps die in de appstore te vinden zijn. Je kunt ook kijken op Google Maps om zo je laadpaal te vinden.
Hoe lang mag je er staan? Let erop dat je auto alleen aan de laadpaal mag staan als de auto aan het opladen is. Is de accu al vol en staat de auto nog bij de openbare laadpaal? Dan kun je een boete van €95 euro krijgen. Het is ook nog zo dat als je de auto in de parkeergarage aan de laadpaal legt dat je naast de kosten voor de laadpaal ook nog eens de kosten voor de parkeergarage betaalt zoals iedere andere bestuurder ook. |
https://www.kieskeurig.nl/laadpalen |