Sanja Hamelink
Image default
Arts / Photography

Waar op letten bij het inrichten van een thuiskantoor

Het liefst willen we allemaal een droomkantoor, waarbij we ‘s ochtends plaats kunnen nemen aan een lange tafel, helemaal afgesloten van de rest van het huis. En niet te vergeten: een koffieapparaat die speciaal op jouw kantoor klaar staat voor weer wat extra energie gedurende de dag. Oja, en natuurlijk de openslaande deuren waardoor je elke dertig minuten met je blote voeten door het gras kunt lopen. Test verschillende bureaustoelen uit, kies voor een goed bureau, maar kies bovenal voor een goede inrichting. Met onderstaande tips helpen we je graag om op een realistische manier je kantoor in te richten waardoor je productief de dag kunt beginnen.

Zorg voor voldoende licht

Wist je dat je van voldoende licht een stuk productiever en creatiever wordt? Probeer daarom altijd je bureau in de buurt van een raam te plaatsen, zo kun je wat extra licht ontvangen. Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om in een lichte ruimte te werken, zorg er dan voor dat je genoeg lampen hebt met een geel-achtige ondertoon, zodat je er tenminste geen hoofdpijn van krijgt. In de pauzes is het daarbij verstandig om deze ruimte even te verlaten en het echte licht op te zoeken. Zo geef je je hoofd weer even wat rust en ruimte om nieuwe energie aan te maken. 

Planten, planten & planten

Er is de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor de zogeheten ‘luchtzuiverende’ werking van planten. Planten zorgen niet alleen voor een leuk uitzicht, maar zorgen ook voor minder stress. En juist tijdens werktijd kunnen we deze stress reliever maar al te graag gebruiken. Planten kunnen de lucht nooit helemaal schoon maken, maar ze halen wel een belangrijk deel van de schadelijke stoffen uit de lucht. Zo is de aloë vera plant bijvoorbeeld een slimme keuze voor een zonnig kantoorraam. Deze plant is gemakkelijk te kweken en helpt formaldehyde en benzeen (schadelijke stoffen)  te verwijderen. Een bamboe palm is juist weer geschikt voor schaduwrijke binnenruimtes, die zorgt voor het uitfilteren van zowel benzeen als trichloorethyleen (giftige dampen). Je hoeft natuurlijk niet alleen maar luchtzuiverende planten in je kantoor te plaatsen, een prachtig bloemetje op z’n tijd zal ook je gemoedstoestand verbeteren. Kijk er niet alleen naar, maar adem ook de geur van verse bloemen in. Daar worden we pas blij van! 

Houd het rustig en georganiseerd 

Het liefst hangen we allemaal goede quotes op, plakken we onze diepste dromen op de muur en hangen we overal foto’s van de mooiste momenten, maar let op: houd het vooral rustig. Je mag best een grote deskplanner of whiteboard ophangen, waarop je maandelijks je planning kunt schrijven, maar laat het daar dan ook bij. Door je hele kantoor vol te plakken, wordt je afgeleid van waar je daadwerkelijk mee bezig bent, namelijk het productief de dag doorkomen. Probeer je kantoor daarnaast ook zo in te richten dat alles op een georganiseerde manier terug is te vinden. Niks geen wirwar van blaadjes, kladblokken en oude koffiekopjes. Ze zeggen dat een rommelig kantoor laat zien dat je creativiteit in je hebt, maar is het niet veel fijner om ‘s ochtends je thuiskantoor binnen te wandelen en dan ook gelijk te kunnen starten? Het is goed om bij jezelf stil te staan waar jij nu echt gelukkig van wordt en pas daarop je kantoor aan. Veel (werk) plezier!