Sanja Hamelink
Image default
Arts / Photography

Een dak met karakter

Er zijn verschillende soorten dakbedekking die allemaal voor een lange tijd meegaan. Nou is niet elke soort dakbedekking geschikt voor elk soort dak. Zo word er voor platte daken voornamelijk bitum, PVC of EPDM gebruikt. Dit zijn tevens de wat goedkopere soorten dakbedekking, daarom komen die vaker voor. Een speciale vorm van dakbedekking, die steeds vaker voorkomt, is groendak. Bij deze vorm van dakbedekking wordt er een laag “groen” over de huidige dakbedekking geplaats om zo de levensduur tot soms wel 60 jaar te verlengen. Ondergronden geschikt voor groendak zijn PVC en EPDM. Het nemen van een groendak zorgt niet alleen voor een langere levensduur van je dakbedekking maar creëert ook een mooi plaatje om tegenaan te kijken.

Bij hellende daken zijn dakpannen, metaalplaten en riet het meest geschikt en gangbaar. De meeste hellende daken hebben dakpannen als bedekking. Dit komt omdat het eenvoudig te bevestigen is, milieuvriendelijk en duurzaam is. Metaalplaten komen ook zeker voor alleen is dit vaak wat duurder per m2. Daarom zie je metaalplaten voornamelijk op modernere huizen uit een wat duurder segment. Voor de hoge prijs krijg je wel wat voor terug, als je besluit zinken platen op je dak te leggen gaan deze wel tot 100 jaar mee.

Riet is de oudste vorm van dakbedekking van allemaal. Rieten daken leggen is een waar ambacht, en kan niet iedereen. Vroeger was riet een goedkoop materiaal om daken mee te dekken, tegenwoordig is dat niet meer zo en zie je alleen nog maar een rieten dak op de duurdere huizen. Rieten dakbedekking staat bekend om zijn duurzaamheid, karakter, uitstraling en milieuvriendelijkheid. Zoals eerder genoemd is rietdekken een echt ambacht en zal je merken als je een rieten dak laat plaatsten dat de ambachtslui met volle passie te werk gaan. Meedenken door de rietdekkers zelf is daardoor niet ongebruikelijk, ze willen zo het beste resultaat leveren.

http://www.rietwerk.nl/