Sanja Hamelink
Image default
Arts / Photography

Je eigen bloeddruk meten

Wanneer je je bloeddruk wilt laten meten, hoef je echt niet per sé naar de dokter te gaan – vooral wanneer je je eigenlijk niet zo op je gemak voelt in een huisartsenpraktijk. Het kan daarnaast ook voor de mensen die een grote kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten heel nuttig zijn om thuis met behulp van de bloeddrukmeter hun bloeddruk op te kunnen meten. Op deze manier weet je zeker dat je bloeddruk goed is, en mocht dat niet het geval zijn dan ben je er natuurlijk gewoon op tijd bij. Daarnaast geldt dit ook wanneer je medicijnen slikt voor een te hoge bloeddruk: dan kun je kijken of deze wel echt voor je werken.

Je zou kunnen zeggen dat de bloeddruk bestaat uit twee soorten waarden: de bovendruk en de onderdruk. Wanneer je bloed je slagaderen in wordt gepompt zal de druk in je bloedvaten daarom stijgen, en de druk die tot stand komt wordt dus de bovendruk genoemd. Door te meten tijdens het samentrekken van de linker hartkamer kun je de bovendruk te weten komen.   De onderdruk wordt ook wel de diastolische druk genoemd. Dit zal de druk zijn die ontstaat op het moment dat twee aders in je hart samen gaan trekken. Daardoor zal het hart zich met bloed gaan vullen, waardoor de druk in de slagaderen zal gaan afnemen.

Je zou je bloeddruk op verschillende manieren op kunnen laten meten. Zo vinden de meeste mensen het fijn om voor in huis gebruik te gaan maken van een digitale bloeddrukmeter. Dat komt omdat de klassieke bloeddrukmeter vaak als onhandig wordt ervaren. Zo wordt er eerst een rubberen slangetje aan een dikke band vastgebonden. Deze band moet je vervolgens om je bovenarm gaan binden, en deze zal worden opgepompt. Dit wordt vaak ervaren als onhandig. Je kunt de bloeddrukmeter kopen op shopvoorgezondheid, zodat je vanaf nu zelf je bloeddruk kunt gaan meten. 

https://shopvoorgezondheid.nl