Sanja Hamelink
Image default
Bedrijven

De voor- en nadelen van flex werken

Flexibel werken betekent eigenlijk gewoon werken wanneer het jou uitkomt. Dit kan in de vorm van flexibele werktijden, aantal uren of de locatie van de werkplek. Dan werk je dus bijvoorbeeld thuis in plaats van op kantoor. Het kan ook zijn dat je de ene dag om 8 uur en de andere dag om 10. Dit wordt ook wel ‘flexwerken’ of ‘het nieuwe werken’ genoemd. Je kunt gemakkelijk zelf flex werk vinden via een uitzendbureau of flex uitzendbureau. Een flex uitzendbureau is er speciaal om flex werk voor jou te vinden.

Voordelen van flex werken voor de werkgever

Een werkgever kan ruimere openingstijden handhaven door flexibiliteit in de uren van de werknemers. Door deze flexibiliteit kan de werkgever de medewerkers efficiënter inzetten, waardoor de productiviteit zal stijgen. Nog meer voordelen van flex werken voor de werkgever zijn:

–          Betere balans tussen werk en privé

–          Er zijn minder kosten nodig voor vaste kantoorruimte vanwege flexplekken

–          Hierdoor zal de energiekosten lager zijn

–          Het ziekte verzuim zal ook lager zijn dankzij de flexibele werktijden

Voordelen van flexibel werken voor de werknemers

Door flex werken krijgt een werknemer meer balans voor werk en privé, meer concentratie en productiviteit en minder reistijd. Verdere voordelen van flex werken voor werknemers:

–          Minder reiskosten

–          Minder kinderopvang nodig

–          Hogere werktevredenheid

–          Minder ziekteverzuimdagen

Nadelen van flex werken

Hoewel werken via een flex uitzendbureau zeker zijn voordelen heeft zijn er ook een aantal nadelen waar rekening mee gehouden moet worden.

Door flex werken kunnen collega’s te weinig contact hebben met elkaar. Soms is er ook geen duidelijke balans tussen werk en privé. Door meer flexibiliteit op het werk is er ook minder controle over de werkzaamheden en de medewerker. Als de werknemer geen goede thuiswerkplek heeft kan dit problematisch zijn voor de productiviteit en de gezondheid van de werknemer.