Sanja Hamelink
Image default
Bedrijven

De voor- en nadelen van off grid wonen

Als je hebt besloten om off grid te gaan wonen, dat wil zeggen dat je huis van het hoofdnet is afgesloten en je zelfvoorzienend bent in stroom, water of andere levensbehoeften, is de kans groot dat je een aantal kwaliteiten hebt die bij deze levensstijl passen. Je bent waarschijnlijk handig en goed in het oplossen van problemen.

Er zijn tal van redenen waarom je misschien van het net af zou willen, maar je kunt alleen volledig profiteren van deze levensstijl als je mentaal en fysiek voorbereid bent.

Het bekijken van een aantal voor- en nadelen van off grid wonen is een goede manier om je te helpen beslissen of je officieel moet beginnen met een zelfvoorzienend leven.

De voordelen van off grid wonen

Naast deze voordelen zijn er nog vele, maar dit zijn de meest duidelijke:

Meer zelfvoorziening Een van de grootste voordelen van je afmelden van de gewone samenleving, is dat je een stuk zelfvoorzienender gaat leven. Je oogst namelijk je energie van de natuurlijke hulpbronnen die voor je beschikbaar zijn. Als de samenleving instort ben jij zelfredzaam.

Een duurzamere levensstijl Als je het net verlaat en kiest voor hernieuwbare energie, verklein jij jouw ecologische voetafdruk aanzienlijk en draag je bij aan een duurzamere samenleving

Betaalbaarder Initieel kan je tegen hogere kosten aan komen, maar zodra je eenmaal alles geïnstalleerd hebt, zul je dit snel genoeg terug verdienen in de kosten die je bespaart.

Nadelen van off the grid wonen

Bij off grid wonen komen niet veel nadelen.

Initiële kosten Zoals hierboven benoemd, kan dit een nadeel zijn, maar uiteindelijk bespaar je toch geld.

Minder gemak Je zult altijd moeten opletten dat je niet te veel stroom verbruikt.

Conclusie

Als je ervoor kiest om off grid te gaan wonen, dan kan je tegen hoge kosten aanlopen. Omdat je natuurlijk wel je opgewekte energie wilt kunnen opslaan, zodat je nog genoeg elektriciteit behoudt. Dit zal je redelijk snel terug verdienen aangezien je hierna geen kosten meer hebt aan het verbruik van stroom.

https://doepserleven.nl/off-grid-wonen/