Inclusiviteit is een lastig begrip. Het is jezelf afvragen hoeveel je kunt doen om zoveel mogelijk mensen zich prettig te laten voelen bij bijvoorbeeld jouw horecagelegenheid. Als ondernemer kan inclusiviteit het verschil maken tussen negen of tien klanten, maar soms ook je onderneming bekend maken als “prettig” voor een specifieke groep. Op een markt waar lang niet iedereen hier iets mee doet kun je zo je competitie stappen voor zijn. Op dat moment kan inclusiviteit ook het verschil betekenen tussen één klant of tien.

Waar kun je op letten?

Om inclusiever te worden naar klanten toe kun je allereerst beginnen met goed luisteren. Run je een eetgelegenheid, dan zal er altijd op een gegeven moment iemand komen met dieetwensen bijvoorbeeld. Of dit nu vegetarisch is of glutenvrij, dit is een mooi moment om een gesprek aan te gaan en genoeg aan te bieden dat iemand kan helpen. Eén gerecht aanbieden dat voldoet aan de wensen is niet echt voldoende, je wilt iemand dezelfde restaurantervaring aan kunnen bieden die andere mensen krijgen. Dát is pas echte inclusiviteit.

Een stapje verder gaan – Rolstoelbus huren

Weet je wat ook memorabel blijft voor mensen die zich altijd buitengesloten voelen? Of dit nu gaat om een handicap of bijvoorbeeld een voedselallergie, mensen voelen zich goed bij je onderneming als je soms dat kleine stapje verder gaat. Zo kun je voor rolstoelgebruikers op zijn minst een nummer opslaan van een taxibedrijf dat speciaal vervoer levert. Misschien kun je echter ook (afhankelijk van wat voor onderneming je hebt) een rolstoelbus huren. Zo kun je meerdere mensen letterlijk naar je bedrijf halen op één dag die er anders niet zouden komen. En zeg nu zelf, welk bedrijf zie je een rolstoelbus huren?

Communicatie

Het komt er dus vooral op neer dat wat voor een bedrijf je ook hebt, je vooral verder komt door goed te luisteren en te kijken waar de verborgen doelgroepen zitten. Kun je de doelgroepen vinden die graag iets van jou willen maar onzeker zijn over hun plaats binnen jouw onderneming? Zorg dan dat je te weten komt wat ze nodig hebben om zich geïncludeerd te voelen.

https://autoverhuurdemulder.nl/rolstoelbus-huren