Sanja Hamelink
Image default
Bedrijven

Tips voor de boekhouding van je bedrijf

Als het jouw doel is om een ​​bloeiend bedrijf te laten groeien, is het essentieel om veilige handen te hebben die de boekhouding afhandelen. Een onnauwkeurige boekhouding kan jouw bedrijf schaden en kan zelfs leiden tot zware straffen, maar een sterk financieel overzicht kan je op veel verschillende manieren redden.

1.  Houd jouw zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden 

Als je een eenmanszaak bent, ben je niet wettelijk verplicht om een ​​aparte zakelijke bankrekening te hebben, maar toch is het handig er een te hebben. Anders zijn jouw boeken al snel een nachtmerrie om te onderhouden, tenzij je ook elke cent aan persoonlijke uitgaven noteert.

2. Houd duidelijke en gescheiden gegevens bij

Boekhouding vereist doorgaans ten minste drie ‘boeken’ (d.w.z. financiële gegevens): het kasboek, verkoopfacturen en inkoopfacturen.

Jouw kasboek registreert alles wat in en uit de bankrekening van het bedrijf gaat. Dit overzicht van de cashflow maakt het een waardevol planningsinstrument, omdat je het kunt gebruiken om prognoses te onderbouwen.

Jouw verkoopfactuurbestand houdt al jouw verkopen bij. Bewaar onbetaalde facturen in een apart gedeelte.

Jouw aankoopfactuurbestand moet alle aankopen chronologisch registreren, samen met de betalingsmethode.

Tip: let op bij het vastleggen van niet-verkoopstortingen. Als je bijvoorbeeld persoonlijk spaargeld naar jouw bedrijf overboekt, zorg er dan voor dat het niet per ongeluk als inkomen wordt geregistreerd, want dan kan het worden belast.

3. Beheer jouw krediet

Een volledig verkoopboek is mooi, maar als jouw klanten nog niet hebben betaald, zit die schoonheid alleen maar in de huid. Stel strikte deadlines in voor jouw klanten om hun rekeningen aan je te betalen, en overweeg om recidivisten op de zwarte lijst te zetten als je denkt dat ze misbruik maken. Achtervolg elke late betaling, want elk is in wezen een renteloze lening. Zonder rigoureuze kredietcontrole kan een klein bedrijf snel een cashflowcrisis ontwikkelen.

Tip: Maak er een beleefdheidszaak van om je eigen rekeningen op tijd te betalen, maar maak gebruik van de speelruimte. Rekeningen sneller betalen dan nodig is, is weer een onnodige aanslag op jouw cashflow.

https://boekhouderkaart.nl/